Ispis

Na 16-godišnjicu vojnoredarstvene akcije Oluja u Kninu je u večernjim satima 04. kolovoza, 2011. g. uz nazočnost najviših državnih dužnosnika svečano otkriven spomenik Pobjede Oluja ¨ 95, spomenik poginulim, nestalim i živim hrvatskim braniteljima.

Put do podizanja spomenika i svečanog otkrivanja bio je dug a počeo je početkom 2005 godine, pred 10-godišnjicu Oluje, na inicijativu članova šibensko-kninske podružnice udruge Prvi hrvatski redarstvenik.

U mjesecu travnju, 2005 godine podružnica je pokrenula inicijativu za podizanje spomenika hrvatskim braniteljima u parku Druge Osnovne škole Knin ( koja ima veliki park gdje se mogao podići spomenik ) i da se školi promijeni ime u Osnovna škola 5. kolovoz 1995.

Za navedenu inicijativu prikupili smo u gradu Kninu preko 1200 potpisa građana, te potporu nekoliko braniteljskih udruga i političkih stranaka iz grada Knina, i potporu nekoliko braniteljskih udruga iz cijele RH-a s potpisima nekoliko stotina njihovih članova.

Peticiju smo dostavili Gradskom poglavarstvu Grada Knina s zahtjevom da Grad bude nositelj podizanja spomenika.

Od grada Knina smo nakon mjesec dana dobili odgovor da će ispitati mogućnost izrade spomenika i na tome je ostalo.

Na naše opetovano traženje ( o čemu svjedoči obimna korespodencija  ) da se što žurnije pristupi izgradnji spomenika i preimenovanju škole, uvidjeli smo da vrijeme prolazi i da od našega traženja neće biti ništa.

Zbog toga a i drugih stvari, kako bi osnažili svoje zahtjeve, braniteljske udruge grada Knina ( 11 udruga ) su se 2007. g. povezale u Koordinaciju braniteljskih udruga hrvatskog kraljevskog grada Knina, pa su pored ostalih inicijativa, ponovo pokrenule inicijativu za podizanje spomenika hrvatskim braniteljima.

Preimenovanje škole više nismo tražili, jer su u međuvremenu Drugoj osnovnoj školi Knin preimenovali naziv u Osnovnu školu dr Franje Tuđmana.

Na opetovano traženje Koordinacije grad Knin je napokon pristao raspisati natječaj za izradu spomenika hrvatskim braniteljima na lokaciji tzv. Kružnog toka.

Na natječaj je pristiglo 12 idejnih rješenja ali ni jedno idejno rješenje nije zadovoljilo Ocjenjivački sud za odabir idejnog rješenja, te se pristupilo izboru nove lokacije na Trgu dr Ante Starčevića i raspisao se novi natječaj.

Na novi natječaj pristiglo je 14 idejnih rješenja između kojih je Ocjenjivački sud izabrao rad kipara Petra Dolića, uz uvjet da doradi svoj spomenik, na što je kipar i pristao, pa je njegovo idejno rješenje prihvaćeno i pristupilo se prikupljanju novčanih sredstava i izradi spomenika.

Članovi podružnice šibensko-kninske udruge Prvi hrvatski redarstvenik zadovoljni su da se nakon 6 godina od početka njihove inicijative u gradu Kninu, simbolu hrvatske pobjede, uzdigao veličanstveni spomenik koji simbolizira pobjedu hrvatskih branitelja u hrvatskom domovinskom ratu, izražava zahvalu Domovine žrtvi svih branitelja i odaje počast hrvatskim braniteljima koji su dali svoj život za slobodu hrvatskog naroda.

Bili smo prvi kada je Domovini bilo najteže i bit ćemo uvijek prvi dok nas ima, za čast i slavu hrvatske domovine.

- Pisana dokumentacija pdf

- Spomenik Koordinacija pdf

Tomislav Čolak